Alergeny

ZNAČENÍ ALERGENŮ V JÍDELNÍM LÍSTKU

V jídelním lístku zveřejňujeme informaci o alergenech, které obsahuje daný pokrm.

Proto Vám přinášíme několik důležitých informací a vysvětlení.

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a vyhláška 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10:

 

1) Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich

 

ZPŮSOB ZNAČENÍ ALERGENŮ V NAŠÍ JÍDELNĚ:

Číslo alergenu dle výše uvedeného seznamu, který daný pokrm obsahuje, např. - 1, 7

V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen SEZNAM ALERGENŮ s označením čísla, které se uvádí na jídelním lístku.

 

U P O Z O R N Ě N Í

Školní jídelna je povinna označit ve vyrobeném pokrmu alergenní složku. Má pouze funkci informační, jako u každého výrobce potravin a pokrmů. Není možné se při výrobě velkého počtu jídel věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Alergeny si musí každý strávník podle jídelního lístku uhlídat sám.

 

SPECIFIKACE ALERGENŮ:

Různé druhy alergií postihují až 30% populace, a na alergii není lék.

Každý jedinec musí zjistit podle příznaků či u odborníka, jaké potraviny se příště vyvarovat. Jedině voda není alergenní.

 

VYSVĚTLENÍ

Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny, a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

 

PROJEVY ALERGICKÉ REAKCE:

kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy – to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu s narůstajícími roky.

 

INTOLERANCE:

Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu, a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a na rozdíl od alergenů nejsou život ohrožující. Nejedná se o alergickou reakci.

 

PRAHOVÉ HODNOTY:

Minimální množství alergenu, nezbytného pro vyvolání alergické reakce, se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Za další alergeny lze považovat: jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.